Ragyogás az Erzsébet Gondozóházban

hétfő, 02 november 2015 00:00 Írta:  Erzsébet Gondozóház

Volt Dohányosok Napja –  2015. október 30.

A mai napon ünnepeltük először a Volt Dohányosok Napját. Gödöllőn az Erzsébet Gondozóházban Marika, István és Sándor gyújtották meg annak a tortának a lángjait, amelyet Balázsné Oroszi Mónika készített erre az alkalomra. Mindannyian leszokott dohányosok, akik büszkék arra, hogy sikerült letenniük a cigarettát. Valamennyien függő dohányosok voltak, és orvosi segítséggel sikerült letenniük a cigarettát.

Ex-Smokers Day 2015.10.30.

A leszokott dohányosok együtt örülnek orvosaikkal és barátaikkal a Volt Dohányosok Napján

„A tüdőszűrésen észlelt eltérés miatt emeltek ki a gödöllői tüdőgyógyászok. Megijedtem, hogy biztosan tüdőrákom van, ezért elhatároztam, hogy leteszem a cigarettát.” – mondta Marika. „Szerencsére nem voltam tüdőrákos, de a tüdőgondozóban dr. Mucsi János és a gyógyszeres kezelés segítségével sikerült letennem a cigarettát. Azóta több mint 7 év telt el, és továbbra sem dohányzom. Olyan, mintha egy új életet kezdtem volna. Jóllehet, a COPD-mmel együtt kell élnem, de füstmentesen ezt is könnyebb. Számomra nagyon fontos, hogy mindig a legjobb, legújabb gyógyszereket kapjam. Sok gyógyszert korábban kipróbálhattam, mint ahogy az megjelent volna a gyógyszertárakban. Ha problémám volt, mindig számíthattam a doktor úrra és az Erzsébet Gondozóház valamennyi dolgozójára. Itt mindig kedvesen, barátságosan fogadnak, és gyorsan kapok segítséget. Olyan ez, mint egy nagy család.”

„Fulladtam, és már kisebb gyaloglás során is éreztem, hogy elfogy a levegő, ezért elhatároztam, hogy leteszem a cigarettát.” – mondta Sándor. „A panaszaim miatt elmentem a tüdőgondozóba, ahol megtudtam, hogy COPD-s vagyok, ezért nem kapok elég levegőt, és a legfontosabb, amit tehetek magamért az a dohányzás elhagyása. Azóta sem dohányzom, és a betegségem nem romlott tovább, sokkal jobban érzem magam a cigarettafüst nélkül. Évek óta részt veszek Mucsi doktor COPD-s programjaiban, büszke vagyok arra, hogy ma már olyan gyógyszert vásárolhatok meg a gyógyszertárban, amelynek kifejlesztéséhez az én tapasztalataimat is felhasználták.”

„Egy megfázás, köhögés kapcsán 5 évvel ezelőtt állapította meg Mucsi doktor, hogy COPD-s vagyok” – mondta István. „Már az első találkozásunkkor javasolta, hogy tegyem le a cigarettát. Közel 30 éve szívtam napi 1 dobozzal, de csak 4-5 szálra sikerült lemennem. Azóta is hozzá járok, követtem az Erzsébet Gondozóházba is, részt vettem a klinikai vizsgálati programjaikban, pedig állandóan azzal nyaggatott, hogy le kellene tennem a cigarettát, ha én is eldöntöm, szívesen segít. De én nem tudtam lemondani róla, délutánra mindig megkívántam és elszívtam azt a 4-5 szálat. 4 hónappal ezelőtt váratlanul lebénult a fél oldalam, stroke-ot kaptam, ma engedtek haza a kórházból. 4 hónapja egyetlen szál cigarettát sem szívtam el, és biztos vagyok abban, hogy már nem is fogok. Sokat szeretnék még játszani a kisunokámmal.”

„Kisgyermekes anyukaként nagyon zavart, hogy rossz példát mutatok a gyermekemnek a dohányzásommal, ezért elhatároztam, hogy leszokok a cigarettáról.” – mesélte Mónika. „Mivel egyedül többszöri próbálkozásra sem sikerült, felkerestem a családunk jó barátját, dr. Mucsi János tüdőgyógyászt, és megkértem, hogy segítsen. A gödöllői tüdőgondozóban csoportos és egyéni leszokást támogató programban vettem részt, és már 9 hónapja füstmentes vagyok. Amikor felhívott Mucsi doktor úr, hogy ma lesz a Volt Dohányosok Napja, és van-e kedvem sütni egy tortát erre az alkalomra, örömmel mondtam igent, hadd ragyogjon másnak is ez a nap – már füstmentesen.”

Köszönjük

Hogy megosztja oldalunk tartalmát mással is...