×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 267

Légzésfunkció

A tüdő funkciójának egy egyszerű és fájdalmatlan vizsgáló módszere a légzésfunkciós vizsgálat, amelynek segítségével információt kaphatunk a hörgőrendszer tágasságáról vagy beszűküléséről, illetve a tüdők által be- és kilélegezhető levegő mennyiségéről.

A légzésfunkció vizsgálati eszköze a spirométer. A spirométer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét képes mérni. A vizsgált személy adatai (nem, életkor és testmagasság) alapján számított elvárt (normálisnak tekintett) értékhez hasonlítjuk a beteg ki- és belégzése során mért áramlási és térfogat értékeket.
A légzésfunkciós mérés eredményéből következtetni lehet a tüdő aktuális funkciójára, a hörgők esetleges szűkületére, a légzőizmok és a mellkas állapotára.

A légzésfunkciós vizsgálat a légúti betegek legfontosabb diagnosztikus vizsgálata, amely egyszerűen elvégezhető, a pácienst nem terheli meg. Elengedhetetlenül szükséges a COPD és a hörgi asztma kórisméjének a felállításához. A légzésfunkciós vizsgálat során egy nyugodt teljes kilégzést követően a páciens gyorsan teleszívja magát levegővel, majd várakozás nélkül gyors indítással kifújja magából az összes levegőt. A gyors és erőteljes kilégzés csak ritkán tart tovább 6 másodpercnél.
A vizsgálatot pihenők közbeiktatásával többször megismételjük, hogy a beteg legjobb értékét meghatározhassuk, de így sem haladja meg a légzésfunkciós vizsgálat teljes időtartama a 4–5 percet.

A két legfontosabb vizsgált paraméter:

FVC (erőltetett kilégzési vitálkapacitás)
•    annak a levegőmennyiségnek a térfogata, amennyit a páciens maximális belégzés után ki tud fújni.

FEV1 (erőltetett kilégzés másodperctérfogat)
•    Az erőltetett kilégzési vitálkapacitásnak az első másodpercre jutó része.

Mindkét paramétert literben fejezzük ki. Az FVC elsősorban a tüdő térfogatára, a FEV1 pedig elsősorban a hörgők állapotára, szűkületére vonatkozóan ad felvilágosítást.

A hörgők jelentős beszűkülésével járó betegségekben (COPD, illetve a nem teljesen kontrollált asztma) a FEV1 értéke nagyobb mértékben csökken, mint az FVC értéke, ezért a páciens az erőltetett kilégzés első másodpercében képtelen kifújni az összesen kifújható levegő mennyiségének a 70%,át, így a FEV1/FVC hányados értéke 0,7 alá csökken.

Köszönjük

Hogy megosztja oldalunk tartalmát mással is...